πόλη2 > ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το ΠΟΛΗ² [ΠΟΛΗ στο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ] είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου, η οποία έχει ως κύρια αποστολή τη δημιουργία και ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης, και υπογράφεται από το This is Athens1.

Το ΠΟΛΗ² περιλαμβάνει δύο δράσεις:

  • Τη δράση «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» που προβλέπει οικονομική υποστήριξη για την υλοποίηση προτάσεων των πολιτών για ήπιες, μικρής κλίμακας, παρεμβάσεις στην πόλη.
  • Τη δράση «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» που προβλέπει την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας και έχει στόχο να δώσει πνοή στις υποβαθμισμένες περιοχές.

 

Το πρόγραμμα ΠΟΛΗ² καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αθήνας να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης, κάνοντας πράξη τις δικές τους προτάσεις για πιο λειτουργικό και ελκυστικό δημόσιο χώρο ή για την αξιοποίηση κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα υιοθετεί μια προσέγγιση «αστικού βελονισμού» και αναπτύσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του δήμου Αθηναίων για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα.

Είναι μια bottom-up («από τα κάτω») διαδικασία, που στοχεύει στην αλλαγή του χωροταξικού περιβάλλοντος, μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών, που συμμετέχουν στον σχεδιασμό και φροντίζουν για τη βιωσιμότητα των παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα ΠΟΛΗ² με μια ματιά:

  • Απευθύνεται σε κατοίκους, επαγγελματίες, νομικά πρόσωπα και άτυπες ομάδες πολιτών και ενθαρρύνει συμμετοχικές διαδικασίες ώστε να αναδειχθούν προτάσεις για παρεμβάσεις που προκύπτουν από τις βασικές ανάγκες και επιθυμίες των πολιτών για την καθημερινότητά τους.
  • Υποστηρίζει, μέσω εργαστηρίων από επιμελητές εξειδικευμένους στους θεματικούς άξονες, την εξέλιξη των προτάσεών τους.
  • Δέχεται και αξιολογεί προτάσεις μέσα από ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος.
  • Υποστηρίζει οικονομικά και συμβουλευτικά την υλοποίηση των επιλεγμένων παρεμβάσεων, οι οποίες υιοθετούνται, προστατεύονται και συντηρούνται από την τοπική κοινότητα.
  • Στοχεύει στο να αναδείξει γωνιές της πόλης, να αναζωογονήσει εγκαταλελειμμένα σημεία και να ενεργοποιήσει ή να ενισχύσει τη χρήση του δημόσιου χώρου στις γειτονιές.
  • Ενθαρρύνει τη συνεργασία πολιτών και του Δήμου για τη συν-δημιουργία της ταυτότητας της πόλης.

 

Το γλωσσάρι του προγράμματος

Αστικός βελονισμός

Η προσέγγιση που στηρίζεται στο ότι ήπιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας μπορούν να έχουν στοχευμένο αποτέλεσμα στη λειτουργικότητα και στην εικόνα της πόλης και αντίκτυπο στον αστικό ιστό.

Συν-δημιουργία του δημόσιου χώρου  

Η συνεργατική πρακτική που φέρνει κοντά κατοίκους, επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες σε έναν νέο, πιο αποτελεσματικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων για τον δημόσιο χώρο.

Ανοιχτός Διάλογος

Το μέσο έκφρασης και επικοινωνίας που εξασφαλίζει την ενεργητική παρουσία και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Συμμετοχική Διαδικασία

Η μεθοδολογία που συνδέεται με τον συμμετοχικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 


1. Το This is Athens, πέρα από τη διαδικτυακή του υπόσταση ως επίσημος οδηγός πληροφόρησης των επισκεπτών της πόλης, υπογράφει εμβληματικά και εξωστρεφή αναπτυξιακά έργα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αθήνας, με στόχο την προώθηση της ταυτότητάς της.  Μεταξύ άλλων, έχει υπογράψει την καμπάνια για την προσέλκυση επισκεπτών («One City Never Ending Stories») και την καμπάνια που προέτρεπε τους κατοίκους να χαρούν την πόλη («Η Αθήνα είναι η δική σου σκηνή. Βγαίνεις»).