πόλη2 > Δρόμος > Ο Ιλισσός ως Δρόμος (Β’ Κύκλος)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Ιλισσός ως Δρόμος (Β’ Κύκλος)Η παρέμβαση «Ο Ιλισσός ως Δρόμος» αφορά τη δημιουργία στοιχείων σήμανσης με κατασκευές από ωμοπλίνθους κατά μήκος των οδών που έχουν καλύψει τον υπογειοποιημένο ποταμό Ιλισσό και συγκεκριμένα τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού και Καλλιρόης, σε επιλεγμένα σημεία των πεζοδρομίων και παράπλευρων πλατειών. Βασικό δομικό στοιχείο των σημάνσεων είναι οι ωμόπλινθοι με ενσωματωμένους σπόρους που έχουν συλλεχθεί από τις όχθες και τη λεκάνη απορροής του ποταμού Ιλισσού στον Υμηττό. Η κάθε μονάδα θα φέρει σημάδι από σφραγίδα σχηματίζοντας το όνομα «Ιλισσός».

 

Η δομική μονάδα από πηλό και άχυρα συνιστά μια πρόταση με οικολογικό πρόσημο και ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον δημόσιο χώρο και πρωτίστως κάνει συμβολική αναφορά στο ποτάμι, παραπέμποντας άμεσα στις κατασκευές που θα έβρισκε κανείς σε έναν τέτοιο χώρο στο παρελθόν. Εντός του αρχικού μείγματος χώματος και άλλων στοιχείων θα τοποθετηθούν και σπόροι της χλωρίδας των ρεμάτων της Αττικής που θα συλλεχθούν από τις όχθες και τη λεκάνη απορροής του ποταμού Ιλισσού στον Υμηττό με την καθοδήγηση ειδικού βοτανικού επιστήμονα. Με τις βροχές του φθινοπώρου οι σπόροι που θα βρίσκονται μέσα στους πλίνθους θα αρχίσουν να βλασταίνουν και οι κατασκευές σιγά σιγά να αποσυντίθενται. Θα μετατραπούν σταδιακά σε μεγάλες φυσικές κηπευτικές συνθέσεις που θα εμπλουτίσουν τη βιοποικιλότητα του τόπου με αυτοφυή είδη φυτών τα οποία έχουν εκλείψει από τα συγκεκριμένα σημεία. Οι κατασκευές στην πορεία του Ιλισσού θα τοποθετηθούν πάνω σε χώμα με σκοπό τη σταδιακή τους αποσύνθεση με τρόπο φυσικό και την ενσωμάτωσή τους στο φυσικό περιβάλλον.

 

Η κατασκευή και συναρμολόγηση των τούβλων πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή υπαίθριων εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού, στα οποία προσκλήθηκαν ενδιαφερόμενοι κάτοικοι.

Επικοινωνία: