πόλη2 > Άρθρα > ΝΕΑ > ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΣΗΜΕΡΑ, ΧΘΕΣ, ΑΥΡΙΟ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΣΗΜΕΡΑ, ΧΘΕΣ, ΑΥΡΙΟ

- 27 Ιουλίου • ΝΕΑ

Μία από τις σημαντικότερες ιδιαιτερότητες του κέντρου της Αθήνας είναι ότι ενώ μεταλλάσσεται διαρκώς, καταφέρνει πάντα να διατηρεί τη μοναδικότητά του και την εκκεντρικότητά του. Κάθε σημείο, κάθε γωνιά φέρει τη δική του ιστορία, κτίρια και γειτονιές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη ζωή της πόλης είναι ακόμα παρόντα και μας υπενθυμίζουν την πλούσια ιστορία του κέντρου της Αθήνας.
Το εμπορικό κέντρο της πόλης τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πολλές αλλαγές και διακυμάνσεις. Από σημείο αναφοράς ταυτόσημο του αθηναϊκού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, μετατράπηκε σε δημοφιλές σημείο διασκέδασης των Αθηναίων και μετέπειτα σε ένα ιδιαίτερο τοπίο όπου νέες γεύσεις και αρώματα πρωτόγνωρα και ξένα οικειοποιήθηκαν και έγιναν πια μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.
Και ενώ όλες αυτές οι αλλαγές επηρέασαν σημαντικά τη λειτουργικότητα του κέντρου της Αθήνας, στιγμή δεν χάθηκε η ιδιαίτερη ταυτότητά του. Μία ταυτότητα που έχει διαμορφωθεί από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης και αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του κέντρου της Αθήνας. Κάθε κάτοικος, κάθε γενιά έχει διαφορετικές αναμνήσεις για το πώς λειτουργούσε το Κέντρο. Η γενιά των γονιών μας θα αναφέρει σκηνές εμπορίου και έντονης επιχειρηματικότητας – μία εποχή όπου εταιρείες δεν μπορούσαν να διανοηθούν να έχουν τα κεντρικά τους γραφεία πουθενά αλλού. Αν ήθελες η εταιρεία σου να είναι επιτυχημένη και γνωστή έπρεπε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Κέντρο. Και όταν πια έγινε πιο δυσπρόσιτο και ασύμφορο για τη διακίνηση εμπορευμάτων, μία νέα εποχή ξεκίνησε. Μια εποχή που οι Αθηναίοι μετέτρεψαν το Κέντρο ως την επιτομή της διασκέδασης, με ξέφρενα ξενύχτια και τα καλύτερα κοκτέιλ στην Πλατεία Θεάτρου και στο λατρεμένο Guru. Και μετά κάπως αυτό σταμάτησε και μία νέα εποχή ξεκίνησε, όπου το κέντρο της Αθήνας φιλοξένησε το ξένο και το διαφορετικό με ένα μοναδικό τρόπο. Νέες γεύσεις, αρώματα και εικόνες ήρθαν και έγιναν κομμάτι της πόλης.
Πόλη που δεν μεταλλάσσεται είναι μία νεκρή πόλη, γιατί οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούμενοι από κατοίκους που δραστηριοποιούνται καθημερινά μέσα σε αυτή. Και όπως αλλάζουν οι άνθρωποι και οι συνήθειές τους, έτσι αλλάζουν και οι πόλεις. Η μαγεία όμως της Αθήνας, και ιδιαιτέρως του Κέντρου της, είναι ότι φέρει μια μακρά ιστορία και μπορεί να συνδυάζει το σύγχρονο με το παλιό όπως ελάχιστοι.
Για αυτό και τώρα πραγματοποιείται μία προσπάθεια αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να ανακτήσει τον παλιό του επιχειρηματικό και δημιουργικό χαρακτήρα, με μια ανοιχτή πρόσκληση από το δήμο Αθηναίων προς όλους τους πολίτες. Γιατί είμαστε κομμάτι μιας πόλης που μέσα στα στενά της έχουμε όλων των ειδών τις αναμνήσεις. Από τα πρώτα μας ψώνια στα μαγαζιά του Κέντρου, στα μετέπειτα πρώτα ξενύχτια, και μέσα σε όλα αυτά τη γνώση ότι είμαστε μέρος μιας πολύχρονης ιστορίας από την αρχαιότητα στο σήμερα. Αυτό ακριβώς το συνονθύλευμα ιστορίας, λειτουργικότητας, εμπορίου και διασκέδασης είναι η βάση του DNA μας, είναι αυτό που μας ξεχωρίζει και που πάντα θα μας οδηγεί στην πρωτοπορία. Η προσπάθεια αναζωογόνησης των καταστημάτων του Κέντρου βασίζεται σε αυτό το συνονθύλευμα. Είναι ένα κάλεσμα να εμπνευστούμε και να πραγματοποιήσουμε ένα εμπορικό κέντρο που όχι μόνο θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του παρόντος, αλλά θα αγκαλιάζει το παρελθόν του ως πηγή νοσταλγίας, έμπνευσης, μα κυρίως δόμησης ενός μέλλοντος που θα μας αντιπροσωπεύει όλους.