πόλη2 > Άρθρα > ΝΕΑ > Οι γειτονιές της Αθήνας αλλάζουν!

Οι γειτονιές της Αθήνας αλλάζουν!

- 03 Μαΐου • ΝΕΑ

Οι παρεμβάσεις στην πόλη έχουν ξεκινήσει, με τις γειτονιές, τους δρόμους και τα κτίρια της Αθήνας να αποτελούν το πεδίο δράσης κατοίκων και δημιουργικών ομάδων της πόλης!

Στο θεματικό άξονα ΓΕΙΤΟΝΙΑ, 4 παρεμβάσεις από τον πρώτο κύκλο έχουν ξεκινήσει ήδη να παίρνουν μορφή και 7 παρεμβάσεις από το δεύτερο κύκλο αναμένονται να ξεκινήσουν μέσα στον Μάιο. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου άξονα, οι κάτοικοι της Αθήνας κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στη γειτονιά τους, με στόχο την ενεργοποίηση και την ανάδειξη της εκάστοτε περιοχής και την ενδυνάμωση των σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων της.

 

Μάθετε περισσότερα για τις παρεμβάσεις του πρώτου κύκλου στο θεματικό άξονα ΓΕΙΤΟΝΙΑ, τις οποίες μπορείτε να συναντήσετε περπατώντας στην πόλη!

 

Digital Παγκάκια στο Παγκράτι 

Φανταστείτε ένα παγκάκι να μιλάει. Στη συνέχεια, φανταστείτε ένα παγκάκι να ακούει.

Εικάζουμε ότι κάπως έτσι, η performance artist Ελίζα Σόρογκα και ο developer Θοδωρής Τσίρκας οραματίστηκαν αρχικά τα Digital Παγκάκια, που εξελίχθηκαν σε μία ακουστική ψηφιακή παρέμβαση η οποία μετατρέπει τα αστικά καθίσματα σε σημεία συλλογής, αλλά και αφήγησης ιστοριών. Και μέσω του This is Athens-Polis έκαναν την ιδέα τους πράξη!

Επτά παγκάκια της ευρύτερης περιοχής του Παγκρατίου –από τον Ευαγγελισμό έως τη Λεωφόρο Υμηττού– έχουν ήδη αρχίσει να μετατρέπονται σε σημεία αφήγησης ιστοριών, οι οποίες έχουν συλλεχθεί από κατοίκους, περαστικούς και επαγγελματίες της περιοχής. Στη συνέχεια, τα επιλεγμένα παγκάκια θα δίνουν τη δυνατότητα στους περαστικούς να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες, δημιουργώντας ένα ψηφιακό αρχείο το οποίο διαρκώς θα εμπλουτίζεται. Τα παγκάκια της παρέμβασης έχουν ήδη αρχίσει να αποκτούν χρώμα ενώ μέσα στο Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η υλοποίηση.

Μείνετε συντονισμένοι!

 

παίΖΟΥΜΕ στο ΑΛΣΟΣ Παγκρατίου

Συνεχίζοντας στην περιοχή του Παγκρατίου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Άλσους Παγκρατίου, η ομάδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Challedu μάς δείχνει πώς να παίζουμε και να ζούμε στην πόλη ή αλλιώς πώς να «παίΖΟΥΜΕ στο ΑΛΣΟΣ». Με μικρές παρεμβάσεις που δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους, τους μαθητές, τους γονείς, τους μετανάστες και τους ηλικιωμένους να αλληλεπιδράσουν και να συνδημιουργήσουν, η Challedu επιδιώκει τη μετατροπή του Άλσους σε έναν τόπο συνάντησης, διαλόγου μεταξύ των κατοίκων, αλλά και παιχνιδιού!

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν σε λίγες ημέρες την ευκαιρία να βρεθούν στο όμορφο άλσος στο κέντρο της πόλης και να παίξουν επιδαπέδια και επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής καθώς και παιχνίδια μυστηρίου εμπνευσμένα από τα αγαπημένα δωμάτια απόδρασης!

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων,  η ομάδα συνεργάστηκε με το 7ο Γενικό Λύκειο Αθηνών και το Σύλλογο Γονέων του σχολείου. Για τις ξύλινες κατασκευές, η ομάδα συνεργάστηκε με το MakerSpace του δήμου
Αθηναίων και το Athens Makerspace.

Ο Μάιος θα είναι γεμάτος παιχνίδι στο Άλσος, μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τις δράσεις της παρέμβασης στο σχετικό Facebook group.

 

Μία πλατεία για όλους στα Πετράλωνα 

Η γνωστή Πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα πριν λίγο καιρό άλλαξε… όνομα, με την πολύτιμη συνδρομή μιας ιδιαίτερα δημιουργικής και δυναμικής ομάδας κατοίκων. Από τις 14 Απριλίου, όταν ολοκληρώθηκε η παρέμβαση, η Πλατεία Μερκούρη έγινε «Μία πλατεία για όλους». Μία πλατεία για βιβλιόφιλους, για παιδιά, για γονείς, για νέους και μεγαλύτερους, μία μικρή πλατεία που έχει κάτι για όλους!

Σε συνεργασία με το δίκτο της Fatcut Upcycling, μία ομάδα κατοίκων των Πετραλώνων, με υπεύθυνη υλοποίησης την κα Φεντερίκα Φέστα, πραγματοποίησε αυτό που είχε ανάγκη η τοπική κοινότητα: μία ζωντανή πλατεία, ένα σημείο συνάντησης για όλους. Όσοι περάσουν από τη χαρακτηριστικότερη πλατεία της γειτονιάς θα συναντήσουν πλέον μία δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη, ένα διαδραστικό σπιτάκι για παιδιά, ένα κουκλοθέατρο, ένα τάβλι, ένα σκάκι, ένα τηλεσκόπιο και ένα εξαιρετικό δείγμα του τι μπορεί να πετύχει μία ομάδα κατοίκων όταν ενδιαφέρεται ενεργά για τη γειτονιά της.

Ακολουθήστε την παρέμβαση στη σχετική Facebook σελίδα.

 

Φυτεύσεις και Αστικά Παιχνίδια στην Αγία Ζώνη

Με ένα όνομα που υποδεικνύει και τη φύση της, η τελευταία παρέμβαση υλοποιείται επίσης από μία ομάδα κατοίκων της περιοχής της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, με υπεύθυνη υλοποίησης την κα Φωτεινή Ντελοπούλου. Μέσα από φυτεύσεις στο δημόσιο χώρο, το σχεδιασμό και την υλοποίηση αστικών παιχνιδιών, η συγκεκριμένη παρέμβαση φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει και να ομορφύνει τη γειτονιά, αναπτύσσοντας τις σχέσεις των κατοίκων.

Η παρέμβαση βρίσκεται στο στάδιο του τελικού σχεδιασμού και ανυπομονούμε να τη δούμε σύντομα να παίρνει μορφή!