πόλη2 > Άρθρα > ΝΕΑ > Έτοιμοι για παρεμβάσεις στην πόλη;

Έτοιμοι για παρεμβάσεις στην πόλη;

- 06 Μαρτίου • ΝΕΑ

Δώδεκα παρεμβάσεις, δώδεκα συμμετοχικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα! Είστε έτοιμοι να τις γνωρίσετε; 

Ύστερα από τις Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους τέσσερις άξονες της δράσης (Γειτονιά, Δρόμος, Κτίριο, Σεράφειο – Δημόσιο Κτίριο & Ψηφιακή Τέχνη) και την αξιολόγηση των προτάσεων, οι προτάσεις του πρώτου κύκλου παρεμβάσεων του This is Athens-Polis, οι οποίες εγκρίθηκαν, μπαίνουν στη φάση υλοποίησης.

Κάτοικοι και επαγγελματίες, νομικά πρόσωπα αλλά και άτυπες ομάδες πολιτών κάνουν πράξη τις δικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες βασίζονται σε συνεργατικές διαδικασίες και έχουν στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη.

Είστε έτοιμοι να τις γνωρίσετε και να εμπλακείτε σε αυτές;

 

ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Εμπνεόμενοι από τις ιστορίες και τις συλλογικές μνήμες κατοίκων του Παγκρατίου, η άτυπη ομάδα με υπεύθυνο υλοποίησης τον Θοδωρή Τσίρκα και τη συμμετοχή της performance artist Ελίζας Σόρογκα, υλοποιεί την παρέμβαση «Digital Παγκάκια». Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αξιοποιώντας επιλεγμένα παγκάκια της περιοχής, η ομάδα προσκαλεί κατοίκους και περαστικούς να ακούσουν, αλλά και να μοιραστούν τις ιστορίες τους σε μία ακουστική, ψηφιακή παρέμβαση ανοιχτή σε όλους.

Συνεχίζοντας στην περιοχή του Παγκρατίου και συγκεκριμένα στο Άλσος Παγκρατίου, η ομάδα Challedu δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε μέσα στην πόλη να «παίΖΟΥΜΕ στο ΑΛΣΟΣ». Η παρέμβαση «παίΖΟΥΜΕ στο ΑΛΣΟΣ » στοχεύει στη συλλογική δέσμευση διαφόρων κοινωνικών ομάδων που ζουν γύρω από το Άλσος Παγκρατίου, συνδυάζοντας το παιχνίδι, τη διασκέδαση και τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Στην πλατεία Μερκούρη, στα Πετράλωνα, μία ομάδα κατοίκων με υπεύθυνη υλοποίησης την Paola Federica Festa οραματίστηκε «Μία πλατεία για όλους» και αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα. Νέες χρήσεις της πλατείας, αστικός εξοπλισμός για τη βελτίωση της καθημερινότητας και ένας πιο διαδραστικός χώρος συνάντησης για τους κατοίκους των Πετραλώνων δημιουργούνται συλλογικά από την άτυπη ομάδα της παρέμβασης.

Οι παρεμβάσεις του άξονα Γειτονιά ολοκληρώνονται με «Φυτεύσεις και Αστικά Παιχνίδια στην Αγία Ζώνη». Η παρέμβαση, η οποία υλοποιείται από μία άτυπη ομάδα με υπεύθυνη υλοποίησης τη Φωτεινή Ντελοπούλου, αξιοποιεί και αναδιαμορφώνει το αστικό τοπίο της περιοχής της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, με φυτεύσεις και παιχνίδια στο δημόσιο χώρο, ενισχύοντας την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία της γειτονιάς.

 

ΔΡΟΜΟΣ

Με το ερώτημα «ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ;» ως αφετηρία, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Όχι Παίζουμε, επιστρέφει στο Δουργούτι, μετατρέποντας το δρόμο σε χώρο πληροφόρησης. Η παρέμβαση αυτή χρησιμοποιεί τεχνικές και εργαλεία κοινωνικής τεχνολογίας, όπως κώδικες QR, για να προσελκύσει τους περαστικούς  και τους κατοίκους να εξερευνήσουν ένα ηλεκτρονικό αρχείο ιστοριών που συλλέγονται από τους τοπικούς ενδιαφερόμενους γύρω από την ιστορική γειτονιά των προσφύγων στο Δουργούτι, του Νέου Κόσμου.

Πόσα γνωρίζουμε για τα κτίρια δίπλα μας και πώς μπορεί δύο κτίρια του ίδιου δρόμου να συνδέονται; 

Μία ομάδα κατοίκων της Κυψέλης επιδιώκει την αναβάθμιση της ζωής στην περιοχή, χρησιμοποιώντας το φως. Η παρέμβαση της ομάδας «Φωτεινή Κυψέλη», με υπεύθυνο υλοποίησης τον Νίκο Ζαΐρη, αφορά την τοποθέτηση φωτεινής επιγραφής από νέον με την ονομασία «Κυψέλη» έξω από το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και την επανατοποθέτηση 14 πηγών φωτισμού στην πρόσοψη της ΔΑΚ, ώστε να φωτιστούν επαρκώς οι γύρω δρόμοι: Φωκίωνος Νέγρη, Σποράδων, Ζακύνθου και Σύρου.

 

ΚΤΙΡΙΟ

Στον τελευταίο άξονα των παρεμβάσεων, οι ταράτσες πρωταγωνιστούν. Στο λόφο του Στρέφη και συγκεκριμένα στη σοφίτα και στη βεράντα του 3ου ορόφου διοικητικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πράσινες παρεμβάσεις αποσκοπούν στην επίτευξη βιοκλιματικής βελτίωσης και καλύτερου μικροκλίματος, σε μία πρωτοβουλία του υπευθύνου υλοποίησης Ιωάννη Χαραλαμπίδη και της ομάδας του.

Κατηφορίζοντας στη Χαριλάου Τρικούπη, στο νούμερο 18, θα συναντήσετε το επόμενο σημείο παρεμβάσεων σε κτίριο. Στο συνεργατικό χώρο Stonesoup, η ιδρύτρια Όλγα Παρασκευοπούλου και η ομάδα συνεργατών της οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός ταρατσόκηπου με το όνομα «Biophilia».

Αν είστε εξοικειωμένοι με τα αναρριχώμενα φυτά, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε και τα… «Καταρριχώμενα φυτά της Μενάνδρου». Μία ομάδα κατοίκων της Μενάνδρου, με υπευθύνους υλοποίησης τον Κυριάκο Χρήστου και τον Ερρίκο Φέγκα, μετατρέπει τον ιδιωτικό χώρο μιας πολυκατοικίας σε εστία πρασίνου για την πόλη, αναδεικνύοντας τη σημασία της συμβιωτικής σχέσης και συλλογικής δράσης.

Πώς ενεργοποιείται το ανθρώπινο κεφάλαιο και αναβαθμίζεται η βιοκλιματική συμπεριφορά των κτιρίων; «Πρασινίζοντας το ΓΗ@Κ44» θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Καλλιεργώντας στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Κωνσταντινουπόλεως 44 και διαμορφώνοντάς τη σε χώρο συναναστροφής, η Οργάνωση ΓΗ επιδιώκει τη συνεργασία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της γειτονιάς, αξιοποιώντας το τοπικό ταλέντο και τη δημιουργικότητα.

Μία ακόμη παρέμβαση σε ένα ιστορικό κτίριο υλοποιεί η Οργάνωση ΓΗ σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Σύνδεσμο «Ήφαιστος» και υπεύθυνο υλοποίησης τον Ανδρέα Στεφανίδη. Ο «Ταρατσόκηπος στον Ήφαιστο» υλοποιείται στη συμβολή των οδών Τσίλλερ και Ρως 3, όπου εθελοντές και κάτοικοι της γειτονιάς καλούνται να συνδημιουργήσουν και να μετατραπούν σε «Αγρότες στην Ταράτσα».

 

ΣΕΡΑΦΕΙΟ – ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ

Η τελευταία Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αφορούσε το Σεράφειο του δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου το οποίο, μέσω τεχνολογικών εφαρμογών και δεδομένων της πόλης, αναπτύσσει μια βιωματική εμπειρία με τον κόσμο που το επισκέπτεται.

Η πρόταση που προκρίθηκε ήταν το «ATHsENSe Urban Data Lab» με υπεύθυνο υλοποίησης τον καθηγητή Δημήτρη Χαρίτο. Το ATHsENse Urban Data Lab είναι μία πολλαπλή καλλιτεχνική διαδραστική εγκατάσταση, η οποία διερευνά την ιδέα της «έξυπνης» πόλης, προσεγγίζοντας την Αθήνα μέσω των ψηφιακών δεδομένων που παράγει το περιβάλλον αλλά και οι πολίτες της, μέσω μιας σειράς διαδραστικών καλλιτεχνικών έργων στο φυσικό χώρο του Σεραφείου.

 

Οι παρεμβάσεις στην πόλη ξεκίνησαν, μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα!