πόλη2 > Άρθρα > ΝΕΑ > Έτοιμοι (ξανά) για παρεμβάσεις στην πόλη;

Έτοιμοι (ξανά) για παρεμβάσεις στην πόλη;

- 31 Ιουλίου • ΝΕΑ

Ο πρώτος κύκλος των παρεμβάσεων του This is Athens-Polis τα είχε (σχεδόν) όλα! Ταρατσόκηποι, αστικά παιχνίδια, ιστορίες κατοίκων, διαδραστικές εγκαταστάσεις υλοποιήθηκαν από άτυπες -και μη- ομάδες πολιτών, επαναπροσδιορίζοντας δώδεκα σημεία της πόλης (διαβάστε περισσότερα για τις παρεμβάσεις του Α’ κύκλου εδώ).

Και ύστερα…ήρθε ο δεύτερος κύκλος αλλάζοντας το χάρτη της Αθήνας και αποδεικνύοντας ότι η δημιουργικότητα -ειδικά όταν είναι συλλογική- είναι αστείρευτη. Τους τελευταίους μήνες, οκτώ νέες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν, οκτώ «νέα» σημεία συνάντησης της πόλης δημιουργήθηκαν και είναι η ώρα να τα γνωρίσετε – και στη συνέχεια να τα επισκεφθείτε!

 

ΓΕΙΤΟΝΙΑ 

Έχετε επισκεφθεί ποτέ ένα υπαίθριο μουσικό πάρκο; Στην οδό Ρήνειας στην Κυψέλη, οι μηχανικοί Ιωάννα Κόττη και Βίλλυ Μυλωνά εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το Jam Road σε συνεργασία και με το γειτονικό 15ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, τοποθετώντας μουσικούς σωλήνες, ξυλόφωνο και μία μουσική τραμπάλα για όσους θέλουν να δουν (και να ακούσουν) την πόλη τους… αλλιώς.

Έξω από ένα άλλο σχολείο της πόλης, ένα παρτέρι μετατρέπεται σε χώρο αναμονής και παιχνιδιού. «Τα ποντίκια έφαγαν την πόρτα» του 35ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια και η ομάδα υλοποίησης με υπεύθυνο τον Αθανάσιο Φώτου δίνει μία νέα πνοή και μία νέα λειτουργία στο δημόσιο χώρο, εμπλέκοντας ενεργά τους μαθητές, αλλά και τους κατοίκους της γειτονιάς.

Και από την αναμονή και το παιχνίδι, περνάμε στην κίνηση και στο διάβασμα! Η ομάδα υλοποίησης, με υπεύθυνη τη Federica Festa, κατασκεύασε μία κινητή ποδηλατο-βιβλιοθήκη κάνοντας χρήση ενός -κατάλληλα διαμορφωμένου- ηλεκτρικού τρίκυκλου ποδηλάτου και μας περιμένει για «Βιβλιοπεταλιές» στα Πετράλωνα. 

Η τέταρτη παρέμβαση, με υπεύθυνο υλοποίησης τον Αλέξανδρο Λιάπη, του άξονα Γειτονιά μας καλεί να…ψηφίσουμε με τη γόπα μας. Πέντε σημεία της πόλης (Πλατεία Συντάγματος (2), οδός Ερμού, Μοναστηράκι, Γκάζι) υποδέχονται το Γόπα project, έναν ιδιαίτερο τρόπο  να μοιραστείς δημόσια τη γνώμη σου, αλλά και να συνδράμεις την προσπάθεια συλλογής αποτσίγαρων στο δημόσιο χώρο.

 

ΔΡΟΜΟΣ 

Την επόμενη φορά που θα περπατήσετε βράδυ στο Εμπορικό Τρίγωνο, κοιτάξτε…ψηλά! Τα «Τρίγωνα σε Πτώση» είναι μία εικαστική παρέμβαση, η περιλαμβάνει φωτιστικές εγκαταστάσεις σε 2 κομβικά σημεία επί της οδού Αγίου Μάρκου, γεννώντας ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ της τέχνης και του αστικού τοπίου. 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Εμπορικό Τρίγωνο, η Στοά Λέκκα σας περιμένει πιο…φωτεινή, αλλά και πιο ανανεωμένη από ποτέ. H παρέμβαση BMYLekka, με υπεύθυνη υλοποίησης τη Βασιλική Αλεξανδρή, δημιουργεί μία εικαστική, αλλά και φωτιστική παρέμβαση στον υπαίθριο χώρο της ιστορικής στοάς της πόλης, δίνοντας της μία νέα και αναβαθμισμένη εικόνα.

Κι ενώ μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις φαίνεται να αναδεικνύουν το ορατό με ένα διαφορετικό τρόπο, «Ο Ποταμός Ιλισσός ως Δρόμος» ανατρέπει τα δεδομένα.  Η παρέμβαση περιλαμβάνει σήμανση κατά μήκος των οδών που έχουν καλύψει τον υπογειοποιημένο ποταμό Ιλισσό και συγκεκριμένα τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού και Καλλιρρόης, σε επιλεγμένα σημεία των πεζοδρομίων και πλατειών. 

Κλείνοντας, επιστρέφουμε και πάλι στην οδό Κωλέττη έξω από το 35ο Δημοτικό, όπου επισκεπτόμαστε «Το σχολείο έξω από το σχολείο».  Με υπεύθυνο υλοποίησης τον Αθανάσιο Φώτου, η ομάδα ενεργοποιεί τους μαθητές και την τοπική κοινότητα και δημιουργεί συλλογικά μία υπαίθρια βιβλιοθήκη, ένα σημείο συνάντησης για όλους. 

 

Ο χάρτης της Αθήνας αλλάζει, μείνετε συντονισμένοι και γίνετε μέρος του!

 

*Photo credits: Θωμάς Γραβάνης*