πόλη2 > Άρθρα > ΝΕΑ > Έτοιμοι (ξανά) για παρεμβάσεις στην πόλη;

Έτοιμοι (ξανά) για παρεμβάσεις στην πόλη;

- 31 Ιουλίου • ΝΕΑ

Ο Α’ Κύκλος αστικών παρεμβάσεων του This is Athens-Polis τα είχε (σχεδόν) όλα! Ταρατσόκηπους, αστικά παιχνίδια, ιστορίες κατοίκων, διαδραστικές εγκαταστάσεις υλοποιήθηκαν από άτυπες –και μη– ομάδες πολιτών, επαναπροσδιορίζοντας 12 σημεία της πόλης (διαβάστε περισσότερα για τις παρεμβάσεις του Α’ Κύκλου εδώ).

Και ύστερα… ήρθε ο Β’ Κύκλος, αλλάζοντας το χάρτη της Αθήνας και αποδεικνύοντας ότι η δημιουργικότητα είναι αστείρευτη, ειδικά όταν είναι συλλογική… Τους τελευταίους μήνες, 8 νέες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν, οκτώ «νέα» σημεία συνάντησης της πόλης δημιουργήθηκαν και είναι η ώρα να τα γνωρίσετε – και στη συνέχεια να τα επισκεφθείτε!

 

ΓΕΙΤΟΝΙΑ 

Έχετε επισκεφθεί ποτέ ένα υπαίθριο μουσικό πάρκο; Στην οδό Ρήνειας στην Κυψέλη, οι μηχανικοί Ιωάννα Κόττη και Βίλλυ Μυλωνά εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το Jam Road σε συνεργασία και με το γειτονικό 15ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, τοποθετώντας μουσικούς σωλήνες, ξυλόφωνο και μία μουσική τραμπάλα για όσους θέλουν να δουν (και να ακούσουν) την πόλη τους… αλλιώς.

Έξω από ένα άλλο σχολείο της πόλης, ένα παρτέρι μετατρέπεται σε χώρο αναμονής και παιχνιδιού. Η ομάδα υλοποίησης της παρέμβασης «Το σχολείο έξω από το σχολείο» στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια, με υπεύθυνο τον Αθανάσιο Φώτου, δίνει νέα πνοή και νέα λειτουργία στο δημόσιο χώρο, εμπλέκοντας ενεργά τους μαθητές αλλά και τους κατοίκους της γειτονιάς.

Και από την αναμονή και το παιχνίδι, περνάμε στην κίνηση και στο διάβασμα! Η ομάδα υλοποίησης της παρέμβασης «Βιβλιοπεταλιές», με υπεύθυνη τη Federica Festa, κατασκεύασε μία κινητή ποδηλατοβιβλιοθήκη κάνοντας χρήση ενός –κατάλληλα διαμορφωμένου– ηλεκτρικού τρίκυκλου ποδηλάτου το οποίο θα «τριγυρίζει» στα Πετράλωνα. 

Η τέταρτη παρέμβαση στον άξονα «ΓΕΙΤΟΝΙΑ», με υπεύθυνο υλοποίησης τον Αλέξανδρο Λιάπη, μας καλεί να… ψηφίσουμε με τη γόπα από το τσιγάρο μας. Πέντε σημεία της πόλης (Πλατεία Συντάγματος (2), οδός Ερμού, Μοναστηράκι, Γκάζι) υποδέχονται το γόπα project, έναν ιδιαίτερο τρόπο να μοιραστείς δημόσια τη γνώμη σου, αλλά και να συνεισφέρεις στην προσπάθεια συλλογής αποτσίγαρων στο δημόσιο χώρο.

 

ΔΡΟΜΟΣ 

Την επόμενη φορά που θα περπατήσετε βράδυ στο Εμπορικό Τρίγωνο, κοιτάξτε… ψηλά! Τα «Τρίγωνα σε Πτώση» είναι μία εικαστική παρέμβαση, η οποία περιλαμβάνει φωτιστικές εγκαταστάσεις σε 2 κομβικά σημεία επί της οδού Αγίου Μάρκου, γεννώντας ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ της τέχνης και του αστικού τοπίου. 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Εμπορικό Τρίγωνο, η Στοά Λέκκα σας περιμένει πιο… φωτεινή, αλλά και πιο ανανεωμένη από ποτέ. H παρέμβαση BMYLekka, με υπεύθυνη υλοποίησης τη Βασιλική Αλεξανδρή, δημιουργεί μία εικαστική, αλλά και φωτιστική παρέμβαση στον υπαίθριο χώρο της ιστορικής στοάς της πόλης, δίνοντάς της νέα και αναβαθμισμένη εικόνα.

Κι ενώ μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις φαίνεται να αναδεικνύουν το ορατό με ένα διαφορετικό τρόπο, «Ο Ποταμός Ιλισσός ως Δρόμος» ανατρέπει τα δεδομένα.  Η παρέμβαση περιλαμβάνει σήμανση κατά μήκος των οδών που έχουν καλύψει τον υπογειοποιημένο ποταμό Ιλισσό και συγκεκριμένα τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού και Καλλιρρόης, σε επιλεγμένα σημεία των πεζοδρομίων και πλατειών. 

ΚΤΙΡΙΟ

Κλείνοντας, επιστρέφουμε και πάλι στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όπου επισκεπτόμαστε την παρέμβαση «Τα ποντίκια έφαγαν την πόρτα» στη βοηθητική είσοδο του σχολείου στην οδό Σουλτάνη.  Με υπεύθυνο υλοποίησης τον Αθανάσιο Φώτου, η ομάδα ενεργοποιεί τους μαθητές και την τοπική κοινότητα και δημιουργεί συλλογικά μία υπαίθρια βιβλιοθήκη, ένα σημείο συνάντησης για όλους. 

 

Ο χάρτης της Αθήνας αλλάζει, μείνετε συντονισμένοι και γίνετε μέρος του!

 

*Photo credits: Θωμάς Γραβάνης*