πόλη2 > Πλατεία Θεάτρου

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πλατεία ΘεάτρουΤον Οκτώβριο του 2018 ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Πλατεία Θεάτρου 7 καταστήματα με τη συμμετοχή 10 ομάδων (Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ, Creators of Cosmos, metoo communication design, μικρογεωγραφίες, textiles clothing design lab, Νηρωή, ΕΜΕΙΣ, COCO-MAT.bike, Challedu, We Need Books), μεταξύ αυτών καλλιτεχνικές ομάδες, μη κερδοσκοπικοί ή/και κοινωφελείς οργανισμοί και εμπορικές επιχειρήσεις.

Από τον Απρίλιο του 2019 συνέχισαν τη λειτουργία τους 5 καταστήματα από τα συνολικά 7 που εγκαινιάστηκαν με την έναρξη της δράσης ενώ από τον Αύγουστο του 2019 συνεχίζουν τη λειτουργία τους 3 καταστήματα.

 

 • 2 καταστήματα στην οδό Θεάτρου 6 και 2 καταστήματα στην οδό Διπλάρη αξιοποιούνται από επενδυτές, ελαττώνοντας τον συνολικό αριθμό κλειστών καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου, στο πλαίσιο της σταδιακής ανάπτυξης και αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

 

 • Το κατάστημα στην οδό Πλ. Θεάτρου 10 αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης, συν-δημιουργίας και φιλοξενίας εκδηλώσεων για τους επισκέπτες. Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα αναφορικά με τις επικείμενες δράσεις.

 

Στόχοι της δράσης «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» στην Πλατεία Θεάτρου:

 • Αξιοποίηση της συμβολικής σημασίας της περιοχής ως χώρου συνάντησης, εργασίας και ανταλλαγής, ώστε να αποτελέσει η Πλατεία Θεάτρου το νέο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας.

 

 • Δημιουργία ενός μεγάλου, συλλογικού, ανοιχτού εργαστηρίου, όπου καλλιτέχνες και δημιουργοί θα μπορούν να δικτυώνονται και να συνεργάζονται, συμβάλλοντας στη συν-δημιουργία της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

 

 • Μείωση των κλειστών καταστημάτων στην περιοχή με παράλληλη υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ωφελούμενων.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ:

 • Απευθύνεται σε φυσικά νομικά πρόσωπα καθώς και σε ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
 • Κάθε κατάστημα στεγάζει μία ή και περισσότερες ομάδες, με δυνατότητα συστέγασης/συνεργασίας.
 • Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέας έδρας και πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
 • Οι ωφελούμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν το κατάστημα ως χώρο εργασίας ή χώρο παραγωγής των προϊόντων τους, όπως και για παραγωγή εκδηλώσεων ή εκθέσεων, αρκεί να είναι σε συμφωνία με τις προβλεπόμενες χρήσεις του καταστήματος.
 • Οι ωφελούμενοι αναλαμβάνουν την πλήρη λειτουργία του καταστήματος κατά το εγκεκριμένο ωράριο καταστημάτων.
 • Τα καταστήματα λειτουργούν ως εργαστήρια που προάγουν τις συνεργατικές διαδικασίες ενώ οι ωφελούμενοι πρέπει να προτείνουν πρόγραμμα εργαστηρίων και εκδηλώσεων, που θα είναι ανοιχτά προς το κοινό, ως ελάχιστη προσφορά στην κοινότητα. Πρακτικά, αυτό προϋποθέτει το λιγότερο ένα εργαστήριο κάθε μήνα, που προσφέρεται δωρεάν προς το κοινό.