'Ετοιμοι να «ξαναζωντανέψουμε» ένα κλειστό κατάστημα στο Κέντρο;


Η δράση «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» προβλέπει την αξιοποίηση κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και έχει στόχο να δώσει «πνοή» σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση περιοχών στην Αθήνα στο ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο».

Στόχος της παρέμβασης είναι το πιλοτικό άνοιγμα κλειστών καταστημάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένους δρόμους και περιοχές του Κέντρου. Η δράση θα τονώσει την υφιστάμενη και τη νέα οικονομική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στη συντήρηση και βιωσιμότητα των παρεμβάσεων αισθητικής αναβάθμισης της εικόνας περιοχών που αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης επισκεπτών και κατοίκων.

Τα κλειστά καταστήματα που πρόκειται να ανοίξουν δεν θα είναι μεμονωμένα, αλλά θα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας θεματικές ενότητες αγοράς είτε στον ίδιο δρόμο είτε σε πολύ κοντινή απόσταση. Ως περιοχή υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται η περιοχή στο ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο», μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου.

 

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρώτη περιοχή παρέμβασης, την ιστορική Πλατεία Θεάτρου, ανακοινώθηκε στις 24 Μαΐου και η προθεσμία υποβολής προτάσεων ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου 2018. 7 καταστήματα, 10 δημιουργικές ομάδες ξεκίνησαν τη δράση τους σε μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της πόλης! Τα καταστήματα είναι: Book&Play, COCO-MAT.bike, Ο Χώρος, Νηρωή, Αστικά Μοτίβα, Creators of Cosmos και Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ.

 

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη δεύτερη περιοχή παρέμβασης, την εμβληματική Στοά Εμπόρων της οδού Βουλής, ανακοινώθηκε στις 2 Αυγούστου και η προθεσμία υποβολής προτάσεων ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2018. 8 καταστήματα, 9 δημιουργικές ομάδες ξεκίνησαν τη δράση τους σε μία από τις πιο εμβληματικές στοές της πόλης! Τα καταστήματα είναι: σχεδία αρτ, Ροκάνι + LUDD, Coocoo Creations, One Tool Three, Project Layali, Wisedog, Birdland και Athens Makerspace.

Θέλεις να συμμετάσχεις ενεργά και να ενημερώνεσαι για τις νέες δράσεις;
Πληροφορίες για τη διαδικασία και την Αίτηση Συμμετοχής.

Οι δράσεις στον χάρτη: